Morötsbröd

 

Morotsbröd:
Goda och nyttiga morotsbullar eller morotsbröd.

Tid: 1 h 45 min
24 bullar eller 2 limpor

Ingredienser: 

  • 1 pkt (50 g) jäst för söta degar (jag använde jäst till matbröd)
  • 50 g smör
  • 5 dl vatten
  • 1 ½ tsk salt
  • 1 dl vetekli
  • 1 dl solrosfrön
  • ½ dl linfrön
  • 4 dl rivna morötter
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 6-8 dl vetemjöl special (jag använde vanligt vetemjöl)

Gör så här:
Smula jästen i en degbunke. Smält smör i en kastrull. Tillsätt vatten rör om och värm till 37 grader. Häll lite grann över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av degvätskan.


Rör ner salt, vetekli, solrosfrön och linfrön. Skala och riv morötter på rivjärn eller i matberedare. Rör ner de rivna morötterna. Rör ner grahamsmjöl. Tillsätt sedan lite i taget av vetemjölet och kör till en deg, gärna med elvisp utrustad med degkrokar. Tillsätt så pass mycket mjöl att degen släpper bunkens kanter och känns smidig och inte så kletig.


Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk 30 minuter.


Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda degen med lite vetemjöl så jäsbubblorna trycks ut och så att degen blir formbar och inte kletig. Dela degen i 2 delar. Knåda varje del till en avlång deg. Dela i 12 bitar och forma varje del till en rund boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör likadant med den andra delen så att det totalt blir 24 bullar. Man kan också göra 2 st limpor istället för bullar.


Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.


Grädda bullarna mitt i ugnen i 18-20 minuter i 225 grader. Limporna gräddas i undre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter.


Låt svalna på galler under bakduk.


Variationstips:

Solrosfrön, linfrön och vetekli kan bytas ut mot t.ex. havregryn, kruskakli, vetegroddar etc. eller helt uteslutas och ta mer grahamsmjöl eller vetemjöl istället. man kan istället för vetemjöl och grahamsmjöl använda bara rågsikt. Det går att använda vanligt vetemjöl istället för vetemjöl special om man vill. Man kan använda mjölk istället för vatten. Man kan ta ½ dl olivolja istället för smör.



Det här är ett recept som jag hittat på internet. Jag letade efter ett där jag skulle ha dom flesta ingredienserna hemma. Gjorde en liten variation efter hur det såg ut i skafferiet.

Jag hade inga solrosfrön så jag skippade det (fast det är jättegott i bröd). Hade krossat linfrö fast det nog eg ska vara hela... men man tager vad man haver! I övrigt ändrade vi inget på receptet.

Dom blev toppengoda! :)

/Pia

Kommentarer
Postat av: Johanna

Det där brödet ska jag verkligen pröva! Tack för receptet!


Lämna en kommentar till mig här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Alla kommentarer är välkomna. Vad tyckte du om mitt inlägg?:

Trackback