Tror jag har världens bästa sambo. Denna t...

img_1525 (MMS)

Tror jag har världens bästa sambo. Denna tallrik var bara plocka fram ur kylen då jag kom hem efter jobbet innan jobbet. Tack!


Vinterpromenad



Idag har jag promenerat i 1,5 timme. Tog på mig gott om kläder och gav mig ut i kylan och solskenet. Gick upp på Getberget och följde diverse upptrampade stigar i skogen. Fotade. Kände lugnet. Gjorde iaf mitt bästa för att känna lugnet. Fortsatte sedan en sväng ner mot älven. Men där var det inte lika bra upptrampat. Bilden ovan är ytterligare ett försök att få till nån bra svartvit bild... Vad tycks?

Motivationsbild.  Kollade gamla inlägg på ...

img_0813 (MMS)

Motivationsbild.  Kollade gamla inlägg på bloggen tidigare i veckan och hittade då bl a den här bilden.  Det är en bild från en förfest hemma hos Maya där jag bara tokdansar (alltså inte en pose-bild).  Och så här vill jag gärna se ut igen. Inte alltför mager och med mer muskler. Kolla armarna! Kan vara bra att ha som motivationsbild för att dra sig till gymmet lite oftare :) Bilden är (förstås) tagen innan någon knäoperation ägt rum. Numera är jag Pia soffPotatis. Skärpning!  Imorgon fredag. Ska sova ut (vilket jag verkligen behöver), göra dansplanering (minska stressen) och ev träffa Vickan en tvär. Tänker också att fredagar ska bli gymdagar i fortsättningen.  Hur mycket tränar ni? Hur håller ni motivationen uppe?  Kram o god natt, Pia


DVH

Här är några bilder på Dansväxthuset som jag tog ikväll. Kommer nog fler senare. Har sett att det finns några ännu finare bilder längre fram i högen... men det kommer en annan gång. Nu är jag så trött att jag kan dö och jag måste gå ner i källaren och hämta upp lite tvätt... Godnatt!



ovanligadiagnoser

Ja, om man går in på socialstyrelsen.se/ovanligadiagnoser så kan man läsa om den ärftliga sjukdomen Akut Intermittent Porfyri som jag har, och då och då känner av att jag har. En inte alltför festlig sjukdom som man alltid har i bakhuvudet (inte i självaste bakhuvudet då, men den finns alltid med i tankarna).

En sjukdom som påverkar ganska många saker i mitt liv, om än det nog inte märks så mycket utåt. En sak är ju att jag måste äta på regelbundna tider, inte slarva med maten. Vilket i mitt fall även lett till att jag faktiskt är rädd för att vara hungrig, vilket eg är en rädsla för att bli sjuk pga att jag gått för lång tid utan mat. Vilket gör att jag får lite smått panik inombords och förvandlas till ett monster utombords. Vem vill vara med mig då jag är hungrig? Inte de som träffat monstret Pia iaf!

Det leder också till att jag ibland mår jättedåligt utan att knappt fatta varför.

Som den här veckan t ex. Jag har mått illa, haft ledvärk, muskelvärk, kännt mig konstig i huvudet, varit törstig, otroligt trött... och bara allmänt mått dåligt. Funderade lite om det kanske kunde vara AIP redan igår då jag gick hem från jobbet pga att jag mådde så dåligt. Tänkte att kanske en medicin (ja, mediciner är en annan sak jag är väldigt skeptisk mot då det finns en otroligt tjock bok med olika läkemedel bl a som anlagsbärare till denna ädla, exklusiva sjukdom inte kan äta) som jag börjat äta mot ledvärk (knä, uppbyggnad osv) kanske var inblandad eftersom jag inte tyckte att jag slarvat med maten osv. Kollade upp detta läkemedel på en databas över typ alla mediciner och deras eventuella inverkan på AIP (som f ö inte är färdigforskat om). Men det var helt grönt att äta. Skönt!

Funderade vidare lite och kom fram till att det nog trots allt kunde vara min mathållning som inte riktigt stämde. Jag har inte varit hungrig och jag har ätit på regelbundna tider MEN jag har ätit jättejättelite kolhydrater på senaste eftersom min kära sambo (och kock) ätit först GI och numera ISO-baserad meny. Och båda innehåller förhållandevis få kolhydrater. Men en som har AIP behöver kolhydrater mer än andra vanliga dödliga.

Så idag har jag tryckt kolhydrater; mackor, nyponsoppa, potatis, bulgur, coca-cola, choklad och mer mackor. Och nu börjar jag känna mig normal igen. Skönt!

Förslag på hur man kan bota sig själv i hemmet: "Lindrigare symtom går att behandla på egen hand. Sockerintaget ökas då med till exempel fyra till sex sockerbitar i timmen, juice eller saft. På apoteket finns Nutrical, en drickfärdig glukoslösning. Rekommenderad mängd är två förpackningar per dag i högst fyra dagar. Större mängder kan ge viktökning. Vila, regelbundna måltider och tillräckligt med kolhydrater är också viktigt för att lindra symtomen. Mot smärtor kan man ta paracetamol."

Så här har vilats och tryckts kolhydrater. Funkar ju uppenbarligen rätt bra eftersom jag nu känner mig mer som mig själv igen. 

Utlösande faktorer

Det går ofta att finna en orsak till att porfyriattacken utlösts. Attacken kan ha startas av

  • stress, såväl fysisk som psykisk
  • vissa läkemedel, bland annat flera som används inom psykiatrin
  • könshormoner, till exempel p-piller eller hormonomställningen inför menstruationen
  • infektioner
  • alkohol
  • fasta, bantning eller andra orsaker till otillräckligt näringsintag
  • organiska lösningsmedel, som till exempel används vid målning, lackering eller rengöring.

Ovan ser ni vad jag ska undvika. Vissa saker är förstås lättare än andra. Svårt är t ex "hormonomställningen inför menstruation", som jag hade superproblem med när jag var yngre, men inte visste jag då att det kunde bero på AIP.

Aja, det kommer ju ny forskning hela tiden och inte lätt att hänga med. Får läsa på lite då och då (då jag känner av den). Och hittills är jag glad över att jag kan bota mig själv. Hoppas verkligen att det fortsätter på det viset!

Långt inlägg om en tråkig fråga.
Men, om inte annat, en bra påminnelse till mig själv om hur viktigt det är med kolhydrater!

Trodde iofs att jag lärde mig det redan då jag skrev
det här inlägget. Men tydligen inte! :D Att muskelvärken hör ihop med detta kan jag nu bekräfta eftersom den både då och nu försvann med sockerchocker! :)

Godnattkramar,
Pia Porfyri


Yogi Wisdom:


Tänk att ett te kan göra så gott i själen....

img_6042 (MMS)

Tänk att ett te kan göra så gott i själen. Ren njutning. Lycka och harmoni. Yogi Tea.


Limekyckling

Hej!

Häromdan, måndag tror jag, så testade vi en ny maträtt. Det var supergott!
Ville bara dela med mig av det här på bloggen. Testa gärna hemma! Den är även GI-vänlig för er som äter på det viset...


Grillad kyckling med lime
4 portioner, ca 30 min

4 st kycklingfiléer, ca 500 g
3 msk balsamvinäger
2 st vitlöksklyftor, pressade
2 msk olivolja
1 krm spiskummin, malen
1 krm koriander, malen
3 st lime
1 påse blandad sallad
1 paket gröna bönor, frusna
2 st morötter
Örtkryddor, färska (t ex basilika eller koriander)
1 st paprika
3 dl bulgur


Tillagning

1. Värm ugnen till 200 grader. Koka bulgur enligt anvisningarna på paketet.
2. Blanda samman marinaden av balsamvinäger, pressad vitlök, olivolja, spiskummin och koriander. Pensla kycklingfiléerna med marinaden och låt marinera i minst 10 minuter.
3. Skala och skär morötterna i strimlor och paprikan i tärningar. Koka upp bönorna i saltat vatten och koka mjuka. Riv bladsallad av olika slag och fördela på tallrikar.
4. Tag upp kycklingen ur marinaden och grilla kycklingfiléerna i en grillpanna ett par minuter på vardera sidan. Låt kycklingen steka klart i ugnen i ca 10 minuter tills att köttet är genomstekt. Tag ut kyckling och lägg köttet ovanpå grönsaksbädden och toppa med lite färska örtkryddor och färsk lime. Tips! Limefrukter kan grillas. Dela och ställ dem med snittsidan mot glöden.

Näringsvärde per portion:
Energi: 463 kcal
Kolhydrater: 52 g
Protein: 41 g
Fett: 10 g


Jag tycker att receptet är lite oklart på flera punkter. När ska man t ex använda limen? Vad gör man med morötterna och paprikan? Bönorna? Ja, vi gjorde iaf så här och det blev jättegott:

Limen använde vi rivet skal och saften från en lime i själva marinaden. Vi pressade även över maten, som det står i receptet. Själv passade jag även på att pressa ner i mitt vattenglas. Lime är ju så gott!

Paprikan och morötterna fick höra ihop med salladen (där vi använde oss av rucola och spenat). De hade säkert kunnat blandas ihop med bulgurn. Men det var gott så som vi åt det också.

Sen la vi en liten hög med bönor, en hög med bulgur och en kycklingfilé på det. Smaskens!




Måndag hela veckan...

Hej,

Idag är det måndag. Och i morse vaknade jag upp och kände mig utvilad. Det kan jag inte minnas när det senast hände, om det ens hänt tidigare. Jag vaknade faktiskt före väckaren, kring halvsju! Steg ju upp lite senare dock.. men var på jobbet åtta, så det var mycket bra. Höga betyg till mig för det! :D

Och vet ni? Jag tror det kan bero på mitt nya, aningens luftigare schema. Hela hösten har jag ju jobbat sjukt mycket. Som grund 40 h kontor + 6 h dans och varje vecka jobbade jag övertid på kontoret. Så minst 50 h/v jobbade jag. Jobbade ju in kring 60 h övertid på fyra månader som ska kompas ut vid tillfälle (när det nu kan vara läge för det? Men Parisresan betar ju av några timmar på det).

Nu då jag fick erbjudandet från Tom att börja undervisa Dansväxthuset två ggr i veckan så kände jag att jag var tvungen att be om att få gå ner i tid på kontoret om det skulle fungera. DVH blir då 8 h/v + att jag fortfarande har en dansgrupp åt föreningen på 3 h/v. Det blir 11 h dans och så 30 h kontor. Och det är ju bara 41 h/v! Wow! Och våren är lite lugnare än hösten så det borde inte behöva bli så mkt timmar utöver det.

Mitt schema ser ut så att jag jobbar mån-tors på kontoret, dansundervisning mån- och onskväll. Dansplanering inför kommande vecka på fredagar. Ledig lör-sön. Skönt!


I fredags så hade jag möte med Tom, klipptid och sen åkte jag till Vickan o åt lunch där och hängde med henne o Malva. Bara en sån sak! Så himla härligt! Bröt ju då genast min veckoplanering så det fick bli dansplanering på söndagen i stället. Har även varit en sväng till Nordanå och assisterat i garderoben på lördagen samt haft danslärarmöte på söndagen. Så jag har ju iaf jobbat i helgen, men det har gått bra.

Ser fram emot mitt nya schema och den lättnad det kommer att bli.
Visst blir det tunga måndagar och onsdagar, men eftersom dansundervisningen är så kul så går det jättebra!

Nu ska jag bara lägga in lite egen träning i form av gym 1-2 ggr i veckan. Måste ju komma i form inför sommarens dansande! :D

Lite lång text om jobb, men men... nu vet ni ju iaf att jag kommer att vara pigg på att hitta på saker på fredagar o lördagar igen! Wiiie!



Inte så mycket mer än så att säga idag. Sammanfattning = jag ska bara jobba en heltid nu = jag hittar gärna på saker på senare delen av veckan = hör gärna av er nån gång eftersom jag själv är lite seg på det = nu ska livet va kul! :D

Sov sött!
Pia

ps. tydligen görs det systemunderhåll på blogg.se inatt så om ni inte kan lämna en kommentar så beror det på det. Men prova gärna ändå! Eller kom tillbaka imorgon bitti och kommentera ;)

Wonderful Laurie De Vito

Här är en länk till ett klipp på min favvolärare i NYC. Hon har hjälpt mig så otroligt mycket! Bl a med just det hon pratar om här i klippet:

WORK WITH CORRECT PLUMB LINE ALIGNMENT

Tyvärr verkar det inte gå bädda in videoklipp på blogg.se för tillfället. Men klicka på länken för att se!

Längtar tills i sommar då jag ska dansa för henne!

För er som inte har en inplanerad NY-resa så kan jag tipsa om att hon kommer till Balettakademien i Stockholm i sommar och ger sommarkurs. Passa på!

/Pia

Svartvitt

  
 

Det där med svartvitt...
Jag satt en stund igårkväll och försökte mig på det där med svartvitt igen. Guuu så svårt det är att få till bilderna så att de ser bra ut! Känns som att man måste öka kontrasten otroligt mycket! Vad tycker ni om dessa?

Staten Island Ferry


Vy då man kommer in till Staten Island med färjan

Pia Klantarsel

Åh!

Idag har jag varit inställd hela dan på att gå på en Buto-workshop på kvällen kl 19.
Jag gick hem från jobbet vid fyra (och fick
finfrämmen som lånade dusch och strykjärn och hängde med mig ett tag) och tänkte i lugn och ro äta middag, byta kläder och kanske t o m hinna vila nån minut.

Men nej!
Buton är ju inte alls kl 19. Det är tydligen nåt jag har hittat på själv. Den började kl 17. Vilket jag kom på då jag pratade med Fern kl 17.20. Och då hade jag dessutom lovat att skjutsa henne dig.

Vilken ångest!
Inte nog med att jag missar det själv - dessutom missade Fern det!

Usch o fy!

Skulle behöva nån som höll reda på saker och ting åt mig. Finns det nån frivillig?

Jaja, då får jag vara hemma och vila i stället. Det kan nog också vara bra. Men synd att missa ett arr av Dans i Västerbotten i Skellefteå eftersom det typ aldrig händer!

Lite arg o irriterad på mig själv är jag nog allt!

Men det går ju liksom inte göra nåt åt saken nu.
Blir att äta nån slags go'middag med Mattias ikväll.
Kanske leta lite musik till dansplanering.

Imorgon är det min "lediga dag".
Då ska jag på möte med Tom, klippa håret, göra dansplanering samt köpa in godis till föreningen. Blir nog inte mycket till ledigt. Men det är ju typ inget kanslirelaterat, bara godiset eftersom att jag idag också lyckades glömma bort att ringa in beställningen. Vad är det med mig idag?

Nån idé på vad jag kan göra med håret?
Jag vill ändra frisyr, men inte en aning om hur!

Några exempel på tidigare Pia-hår:


Ok, insåg att det tar lång tid, att jag inte har alla bilder i datorn och att jag är jättehungrig.
Så det blir bara en bild nu och så får vi se om jag lägger upp nån senare ikväll.

Kom gärna med tips iaf!

Hejdå!

117

Hej,

Just nu sitter lillasyster Maya på planet mot Malaysia. Tänk så himla härligt att få åka till sol och bad nu? Vackra stränder, palmer, solnedgångar, bungalows, tropiska drinkar, spännande mat, härliga utflykter, bikinis, massage, upplevelser, snorkling... oooh, det skulle verkligen inte sitta fel just nu!

Men då kan jag ju iaf trösta mig med att det idag bara är 117 dagar kvar tills jag åker tillbaka till New York. Och, om tiden fortsätter som senaste åren, så borde det ju vara bara nån vecka bort? :D

Jag är riktigt peppad och laddad!
Ser fram emot det så otroligt mycket. Men då blir det ju ingen slapparsemester á la Malaysia direkt. Visst, det blir stekhett - men i en storstad, men allra mest kommer det ju att bli DANS, DANS, DANS! Och det är ju det jag längtar till. NY-vardagen = superbra dansklasser blandat med att strosa på Manhattan, sitta med näsan i en bok på Barnes & Noble, shoppa, äta god mat, gå runt o bara titta på folk och platser och njuta. Underbart!!

Tant Frihet o Jag



Jag på Staten Island Ferry år 2005 och sedan år 2009, med Frihetsgudinnan i bakgrunden. Kanske får göra den resan en gång till i sommar? Men då ska jag nog faktiskt försöka gå i land också! :D

Sov gott!
Pia